maanantai 7. marraskuuta 2011

Ruskea on suomen kieli

Suomen kielessä on hurja määrä sanontoja, jotka eivät joko tarkoita mitään, kuten kylmä kahvi kaunistaa, tai sanontoja jotka ovat täysin ristiriidassa todellisuuden kanssa. Kuten svensa talande, bätre folk.

Tiedän kyllä mistä sanonnat ”tupen rapinat” ja ”pillun päreet” ovat tulleet kieleemme. Mutta suomenruotsalaisia ylistävän sanonan tausta on hieman tyhjän päällä.

Olin töissä baarissa. Tämä juttu kerto yhdestä illasta viime syksynä.

Tiskillä istui muutaman tunnin ajan entinen, ja myös tuleva, vanki juomassa keskiolutta. Samaan aikaan oli toisessa kerroksessa suomenruotsalaisten bileet. Yksityistilaisuus.

Vuoroni loppuun mennessä olin saanut entiseltä vangilta, illan ainoat, yli 10 euron tippit.

Ja siivonnut naisten vessasta suomenruotsalaisten neitien tuomien omien skumppapullojen korkkeja ja tyhjiä pulloja. Heille olisi ollut tilaisuutensa puolesta skumppaa koko illan 3 euroa muki.

Ai paha.

Suomenruotsalaiset ymmärtävät näemmä hyvien tapojen päälle.

He kiltisti tuovat oman kuohuviininsä pubiin, ettei heidän tarvitse häiritä henkilönkuntaa tiskin takana tilauksilla, eikä heitä kannata yrittää lahjoa. Ovat niin persaukisia, että varmasti ottaisivat rahaa vastaan.

Lahjonta on rikos. Hankenilaiset tietävät.

Vanki teisi, että tuomio odottaa enää käytäntöönpanoa. Siksi hänen oli helppo lahjoa ja kyykyttää baarimikkoa pyytämällä kaikenmaailman suosituksia ja lahjomalla vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti